Fibrele – de ce să le consumăm?

Fibrele alimentare sunt partea dintr-o plantă pe care noi nu o putem digera. Aceasta joacă un rol important în prevenirea și tratamentul unor boli. Se găsesc numai în mâncăruri care au originea în plante: grâne, cereale, fructe, legume, linte, alune, semințe, nuci, păstăi. Carnea, peștele și laptele nu conțin fibre alimentare.

Beneficiile fibrelor

Sunt toate fibrele la fel?
Nu. Există tipuri diferite de fibre, fiecare cu efecte diferite asupra sănătății. Sunt două feluri principale de fibre: solubile și insolubile. Toate plantele le conțin pe amândouă, dar în cantități diferite. Pentru a primi combinația optimă de fibre, mănâncă o varietate de alimente bogate în fibre alimentare.

Fibrele insolubile
Sunt fibrele cunoscute că țin intestinele funcționale, curate. Pot ajuta la prevenirea cancerului rectal sau de colon. Se găsesc de obicei în tărâță de grâu, produse din tărâțe de grâu, produse din grâu întreg și unele legume (morcovi, brocoli, coaja unor fructe și mazăre).

Fibrele solubile
Acestea se pare că scad colesteorul din sânge și rata cu care glucoza ajunge în sânge. Se găsesc de obicei în linte, tărâțe de ovăz, semințe, orz și în unele fructe și legume.

Câte fibre trebuie să consumăm?
Experții ne recomandă să creștem cantitatea de fibre consumate zilnic până la 25-30 de grame.

Cum să creștem aportul de fibre?
Produsele bogate în fibre nu numai că îți fac bine pentru sănătate, dar sunt și gustoase. Iată câteva sugestii cu ce ai putea consuma și cum:

  • crește treptat cantitatea de fibre consumate, pentru ca organismul tău să se obișnuiască cu schimbarea; un aport prea mare de fibre, brusc ar putea duce la balonare, gaze și senzație de disconfort;
  • bea multe fluide;
  • alege pâinea și cerealele integrale;
  • consumă o varietate cât mai mare de fructe și legume cu tot cu coajă, de câte ori ai ocazia;
  • include lintea în alimentația ta;
  • mănâncă la gustări alimente bogate în fibre precum: morcovi, alune, semințe, mere, brioșe de tărâțe;
  • alege să mănânci alimente variate, astfel vei avea un aport variat de fibre, cât și de nutrienți.

La cumpărături
Umple-ți coșul cu legume proaspete și fructe de sezon. Legumele și fructele înghețate sau conservate conțin aproximativ toate fibrele bune ca și cele prospete. Aceasta este o opțiune bună pentru situațiile când nu există pe piață produse proaspete sau sunt prea scumpe (iarna). Alege produse de patiserie din făină integrală, tărâțe de grâu, tărâțe de ovăz, făină de ovăz, stafide, mac și semințe de susan. Caută conținutul de fibre de pe ambalajele alimentelor. Când acesta este trecut și subliniat, înseamnă că îndeplinește normele și alimentul este benefic pentru tranzitul tău. Oricum, specialiștii încearcă să dezvolte mai multe alimente și să crească cantitatea de fibre din ele.

Lasă un comentariu

five × five =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.