Pregătește-ți corpul pentru toamnă

Toamna este anotimpul caracterizat de „vata dosha” – energia subtilă care guvernează mișcarea. Mot-a-mot se traduce „vânt”. Vata este uscat, vine în rafale, își schimbă deseori direcția și, de cele mai multe ori, este rece. Vata crește toamna, iar când se întâmplă acest lucru te poate lăsa epuizat, susceptibil bolilor.

pregatirea corpului pentru toamna

Dacă manifești câteva din următoarele simptome, înseamnă că ai exces de vata: piele uscată, articulații dureroase, somn neodihnitor, probleme intestinale, constipație, gaze, dureri ale spatelui în partea inferioară, gândire nesigură, rutini nesigure, dureri de urechi, anxietate, singurătate, nesiguranță.

Masaje cu ulei
Aerul uscat, rece, intră în corp prin pori, urechi, nări, buze, buric, organele genitale și anus. Dacă lubrifiezi aceste portițe, te vei apăra de aerul rece. Înainte să te duci la culcare, ia puțin ulei de susan călduț (nu fierbinte) și masează-ți corpul, cu atenție sporită la portițele enumerate. Dacă ai probleme cu somnul masează scalpul. Apoi fă o baie călduță și fă scrub cu săpun. Mușchii ți se vor relaxa și vei dormi ca un bebeluș.

Gura și gingiile
În fiecare seară, înainte de culcare, ia o gură plină de ulei de susan, fă un pic de gargară, ține-o 1-2 minute și scuipă. Aplică apoi ulei de susan pe arătător și masează ușor gingiile. Se recomandă în cazul retracțiilor gingivale, dinți sensibili și prevenirea cariilor și durerilor de urechi.

Urechile
Poți să pui ulei proaspăt de usturoi în urechi, înainte de culcare, odată la fiecare 2 săptămâni.

Fierbe o lingură de ulei de susan cu o jumătate de cățel de usturoi proaspăt, până când usturoiul devine maro. Apoi, scurge uleiul din usturoi și presează-l. Răcește uleiul până ajunge la temperatura corpului. Întinde-te pe partea dreaptă și pune 5-10 picături în urechea stângă, apoi odihnește-te timp de câteva minute. Întoarce-te apoi pe partea stângă, având grijă să protejezi perna cu o batistă și pune 5-10 picături de ulei și în urechea dreaptă. Apoi relaxează-te și poți adormi liniștită.

Uleiul de usturoi are o aromă minunată care calmează mintea și te ajută să te relaxezi, având senzația că te topești. Această procedură este bună pentru cei cu tulburări ale articulației temporo-mandibulare, trinitus, dopuri în urechi și pierderea auzului. Nu pune niciodată ulei în urechi când există semne de infecție.

Ochii
Dacă ai ochii uscați, acest remediu este perfect pentru tine. Stând întins pe spate, cu fața în sus, pune câte o picătură de ulei de ricin în fiecare ochi înainte de culcare. Dimineața, ochii vor fi clari, umezi și frumoși.

Nasul
Ar putea părea ciudat să îți pui picături de ulei în nas, dar acest lucru calmează vata dosha, îmbunătățește vederea și ameliorează sforăitul. Este, de asemenea, bun pentru congestii sinusale, ochi uscați, blocaje de gât, dureri de cap, migrene, chiar și spondiloze.

Iată cum vei face: întinde-te pe spate, cu fața în sus, cu o pernă sub umeri, cu capul cât mai aproape de spate, astfel încât nările să privească tavanul. Pune 3-4 picături de ulei nazal medicinal în fiecare nară. Odihnește-te cu capul în poziția amintită mai sus timp de 1 minut. Poți face acest tratament de 2 ori pe zi, pe stomacul gol și la cel puțin o ora înainte sau după baie.

Colonul
Pentru a evita constipația, introdu (cu o seringă fără ac) ulei călduț de susan în rect (aproximativ o cană) și încearcă să îl ții acolo cât mai mult posibil (începe inițial cu 10 minute, până ajungi să reușești toată noaptea). Apoi du-te la baie să eliberezi intestinul. (În timpul și după această procedură ar trebui să porți un absorbant, pentru că ar putea apărea oarecare scurgeri).

Acest ulei lubrifică colonul, tratează constipația, hemoroizii și te eliberează de durerile de spate în zona inferioară. Pentru femei este de asemenea bun pentru fisuri și fistule, dismenoree, menstruații dureroase și sindromul premenstrual. (Contraindicat persoanelor cu rect proliferat. Femeile însărcinate, sau diagnostigate cu vagin proliferat ar trebui de asemenea să evite acest tratament).

Lasă un comentariu