Și tu îți rozi unghiile?

În mod științific, acest fenomen se numește onicofagie, fiind un obicei prost existent la mulți copii, dar și adulți. Deși nu produce probleme de sănătate grave, trebuie evitat deoarece are destule efecte negative. Pentru unii oameni, reprezintă o metodă de a se destresa. Uneori, există dificultăți de a scăpa de acest tic și nu există un tratament special pentru asta.

rosul unghiilor

Uneori, devine o activitate efectuată inconștient, din cauza plictiselii, a stresului sau anxietății. Este un tic nervos observat în medie la mulți oameni. Începe, de obicei, în copilărie și de cele mai multe ori durează până la adolescență. Odată format acest tic, este destul de greu să scapi de el, iar mulți copii îl imită de la părinți sau colegii de la școală.

Ce probleme pot să apară?

Pe lângă problema în sine, că îți rozi unghiile, pot apărea probleme sociale. Ticul în sine poate provoca anumite stări de rușinare în fața colegilor, la muncă sau în cadrul grupurilor sociale de prieteni sau cunoscuți. Vârfurile degetelor devin roșii și se pot infecta mult mai ușor. În plus, toți germenii care există sub unghii ajung direct în gură prin acest tic și pot duce și la anumite probleme ale danturii. Rozându-ți unghiile poți cauza săngerări pielii de lângă unghii, pot apărea dureri și infecții în zona afectată. Există câteva tratamente sugerate pentru acest tic, dar nici unul nu îți garantează că vei scăpa sigur.

Posibile tratamente

Există soluții cu gust amar care se aplică pe unghii. Gustul acestei solutii se spune că te face să nu îți mai rozi unghiile. Există destule astfel de produse pe piață. Când vei băga degetul în gură, vei simți imediat gustul și vei scoate mână. Metoda este foarte eficientă pentru copii relativ mici, dar nu prea dă roade la adulți.

O manichiură efectuată periodic, grija pentru unghii sau polish-ul acestora sunt câteva metoda de a face unghia să arate bine, astfel încât tu să te gândești de 2 ori înainte să mai bagi unghia în gura pentru a o roade. Totuși, nici aceste metode nu îți garantează nimic, dar merită să încerci!

Hipnoza

Se spune că este ultima metodă descoperită ca fiind eficientă pentru a scăpa de acest tic. Hipnoza reprezintă o metodă alternativă de a scăpa de stres, astfel încât acesta să nu mai fie un motiv pentru a-ți roade unghiile. Prin aceasta, se încearcă a se afla exact, ce te duce la a-ți roade unghiile și apoi se elimină sursa. Dacă vrei să apelezi la așa ceva, există cărți care să te ajute, sau poți întreba direct un specialist.

Concluzie

Rosul unghiilor nu este un tic periculos, dar nici plăcut. Este indicat să scapi de el pentru a nu mai avea scăpări inconștiente în locuri publice și pentru a putea avea unghii frumoase, degetele neînroșite și nedureroase. În plus, te-ar scăpa de riscul de a lua germenii care există sub unghii și sunt destui, ținând cont că orice faci, pui mâna peste tot prin jur, unde este plin de bacterii și microbi.

Lasă un comentariu